Ετοιμάζοντας το γραφείο του μικρού μαθητή!
Tα σχολεία θα ανοίξουν και οι μαθητές θα πάρουν τη θέση τους στα σχολικά θρανία! Tι γίνεται όμως με το «θρανίο» στο σπίτι; Oργανωθείτε και δημιουργήστε ένα χώρο όπου το διάβασμα θα γίνεται παιχνίδι!
Η ώρα του σχολείου έφτασε! Παλιοί και νέοι μαθητές θα ξανακαθίσουν στα θρανία για αρκετές ώρες τη μέρα, ώσπου να επιστρέψουν σπίτι όπου τους περιμένει... το «θρανίο» στο δωμάτιό τους! Ιδέες και λύσεις για το παιδικό γραφείο υπάρχουν ανεξάντλητες, καθώς χρώματα και ύφος ποικίλλουν. Kάντε τα παιδιά μέρος της διαδικασίας επιλογής του κατάλληλου γραφείου, ώστε να εξασφαλίσετε ότι θα γίνει ευχάριστο, για να περνούν τις «σκληρές» ώρες του διαβάσματος χωρίς να βαρυγκομούν! Eσείς χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο σωστό φωτισμό, την ανατομικά σωστή καρέκλα και να εξασφαλίσετε αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους για τα βιβλία, τα παιχνίδια και όλα τα μικροαντικείμενα που «συλλέγουν» τα πιτσιρίκια σας!
Iδέες για τα «πρωτάκια»
Το πρώτο του γραφείο θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι, ώστε το παιδί να αγαπήσει το χώρο αυτόν και να θέλει να περνάει αρκετές ώρες εκεί, χωρίς να του προκαλούνται αρνητικά συναισθήματα, που αργότερα θα του βγουν ως αντίδραση απέναντι στο διάβασμα.
Eπιλέξτε ένα έπιπλο που θα το χρησιμοποιήσει και μεγαλώνοντας, οπότε προνοήστε να διαθέτει υποδοχή για ηλεκτρονικό υπολογιστή, μεγάλη βιβλιοθήκη κ.τ.λ.
Ένας μαυροπίνακας στο χώρο του γραφείου θα γίνει ένα ευχάριστο παιχνίδι για το παιδί, καθώς θα αλλάζει ρόλους κατά την ώρα του διαβάσματος και από μαθητής θα γίνεται δάσκαλος, εξετάζοντας τον ίδιο του τον εαυτό! Eπιπλέον, θα σκιτσάρει διάφορες ζωγραφιές χωρίς να καταστρέφει τους τοίχους!
Mια υδρόγειος σφαίρα στο οπτικό του πεδίο θα γεμίσει το μικρό σας με όρεξη και δίψα για ανακάλυψη!
Προτιμήστε το φωτιστικό του γραφείου να έχει ζωηρά χρώματα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά με διάφορους παιδικούς ήρωες. Eπιλέξτε τον αγαπημένο του!
Για μεγαλύτερα παιδιά
Το γραφείο - σαν έπιπλο - θα πρέπει να είναι φαρδύ και μακρύ, ώστε τα παιδιά να διαβάζουν με άνεση και να ακουμπούν επάνω τα απαραίτητα βιβλία και χαρτικά τους.
Ένα ημερολόγιο στον τοίχο θα τα βοηθήσει να οργανώσουν καλύτερα το καθημερινό πρόγραμμα.
Οργανώστε τα φυλλάδια, τις εργασίες, τις εκθέσεις τους, τοποθετώντας τα σε κουτιά αρχείου. Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορα χρώματα, σχέδια, μεγέθη και υλικά.
Iδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσετε στην καρέκλα του μαθητή, καθώς ρυθμίζει τη σωστή στάση του σώματος και της πλάτης του. Καρέκλες περιστρεφόμενες, με ρυθμιζόμενο ύψος, ορθοπεδική πλάτη, επένδυση από μαλακό ύφασμα και σε χαρούμενα χρώματα σίγουρα θα ήταν μια πολύ καλή λύση.
Ένας πίνακας από φελλό στον τοίχο του γραφείου θα βοηθούσε πολύ το παιδί για πρόχειρες σημειώσει, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να τον διακοσμήσει με όμορφες φωτογραφίες.
Φωτισμός
O σωστός φωτισμός είναι καθοριστικός για το παιδικό δωμάτιο. Ειδικά ο φωτισμός του γραφείου αποτελεί βασική παράμετρο για την υγεία των ματιών του παιδιού. Ένα κακοφωτισμένο γραφείο, όπου τα παιδιά θα προσπαθούν να διαβάσουν, θα τα κουράσει ενώ μπορεί να επιτείνει οφθαλμολογικά προβλήματα (όπως η μυωπία).
Το κεντρικό φωτιστικό του δωματίου μπορείτε να το επιλέξετε σε συνεννόηση με τα παιδιά σας. Χρώματα και σχήματα υπάρχουν πολλά. Ανάλογα με το πόσο φωτεινό είναι το δωμάτιο, διαλέξτε και τις κατάλληλες λάμπες με λιγότερα ή περισσότερα βατ. Έχετε υπόψη σας ότι κάποια φωτιστικά δέχονται λάμπες με συγκεκριμένα βατ, γι’ αυτό φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή.
Για το γραφείο του επιλέξτε τοπικό φωτισμό, με φωτιστικά που είτε βιδώνουν πάνω στο γραφείο είτε είναι ανεξάρτητα.
Tip!
Δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη διακόσμηση του γραφείου του. Mπορεί εύκολα να ζωγραφίσει πλαστικά, διάφανα ποτηράκια, μετατρέποντάς τα σε όμορφες μολυβοθήκες!
Συμβουλή
-
Aνάλογα με το αν το παιδί σας είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας φροντίστε να τοποθετήσετε το φωτιστικό που θα διαβάζει στη σωστή πλευρά του γραφείου, ώστε να μη δημιουργείται «σκιά», ειδικά όταν γράφει. Αν είναι δεξιόχειρας, βάλτε το φωτιστικό αριστερά και αν είναι αριστερόχειρας δεξιά. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να υπολογίσετε το πού θα τοποθετήσετε το γραφείο του παιδιού σας σε σχέση με την πηγή του φυσικού φωτός, δηλαδή κοντά στο παράθυρο, κατά τρόπο που το φως να έρχεται από αριστερά ή δεξιά ανάλογα με το πώς γράφει.
-
Φροντίστε επιπλέον, το παιδικό δωμάτιο να αερίζεται τακτικά, ώστε να μη μαζεύει σκόνη, που είναι επιβλαβής για την υγεία των παιδιών. Βιβλία, χαρτιά, ρούχα, παπλώματα είναι μερικές από τις αγαπημένες «κρυψώνες» της σκόνης!
Mε τη συνεργασία της visual merchandiser, Aλεξάνδρας Zαχαροπούλου.
Αναδημοσίευση από το περιοδικό goneisonline.gr